Trance

Ha valaki megkérdezi tőlem milyen zenét hallgatok, a válasz általában csak nagy nehézségek árán születik meg. Milyen egyszerű is lenne csak azt mondani, hogy trance, és mindenki tudja miről beszélek. De ez sajnos nem így van, ezt a stílust viszonylag kevesen ismerik, mégkevesebben hallgatják, főleg kishazánkban, így a továbbiakban erről, és a vele kapcsolatos mérföldkövekről szeretnék beszélni. 

A trance az elektronikus zenei műfajok családjába tartozik, ezek keveredéséből alakult ki, majd vállt önálló műfajjá a 90-es évek elején. De nézzük mit is tudunk pontosan a műfajról, annak jelentéséről, származásáról, eredetéről, sajátosságairól, a legnagyobb képviselőiről és a vele kapcsolatos legkomolyabb bulikról, azaz trance gyorstalpaló, Music For Trance People módra.

A trance eredete, jellemzői
A műfaj születése a 90-es évek elejére tehető, melynek eredetét általában a house-ra és a techno-ra szokták visszavezetni. Származási helyének Németország és Anglia tekinthető, napjainkban pedig Hollandia számít a trance egyik legnagyobb központjának.
Neve a transz szóból eredeztethető, ami egyfajta hipnotikus, önkívületi állapotra utal, amit különleges hangzásával ér el a zene a hallgatóknál.
A stílusra rengeteg érzelem, harmónia, magas minőség, felemelő hangulat és letisztult dallamok jellemzőek. A korai trance zenéket egyfajta pszichedelikus hangzás, már már kábulatba, transzba ejtő hangmotívumok díszítették.

Trance műfajok
A trance napjainkra egy óriási, szerteágazó, megannyi irányzatot és stílust magába foglaló zenei műfajjá nőtte ki magát. Progressive, uplifting, goa, acid, tech, csak pár ágazat a sok közül. A trance mindig is a különböző elektronikus zenei műfajokból merített ihletet, ezekből építkezik, ezeknek a zenei irányzatoknak a keveredéséből jöttek létre a ma ismert ágazatai a műfajnak.

A trance fejlődése
Az elektronikus zene folyamatosan változik, fejlődik, és ez alól a trance sem kivétel. Számos más műfaj befolyásolja, hatást gyakorol rá, így a kezdeti 90-es évek, az ezredforduló és napjaink trance zenéi között olykor óriási a különbség. Az úgynevezett klasszik, pure trance vonal mára a háttérbe szorult, helyébe az uplift és a progresszív lépett, amik napjainkban a legnagyobb népszerűségnek örvendenek.

A műfaj képviselői: dj-k, producerek, formációk
A műfaj legnagyobb képviselői közé mindig is a dj-k, a producerek, és a különböző formációk tartoztak, így például Paul van Dyk, BT, Armin van Buuren, Above & Beyond, Markus Schulz, Gareth Emery, Paul Oakenfold vagy Ferry Corsten, míg magyar előadók közül a legismertebbek Sunny Lax, Myon & Shane 54, Sterbinszky & Tranzident, Adam Szabo, Soliquid és Szeifert vs. Krash.

A műfaj képviselői: énekesek, vokalisták
Napjainkban a dj-k és producerek mellett, egyre nagyobb szerepet kapnak az énekesek és vokalisták az elektronikus zenében, így az ő nevüket is bátran lehet emlegetni, ha a műfaj képviselőiről beszélünk. A legfelkapottabb énekesnők közé olyan nevek tartoznak mint Kirsty Hawkshaw, Tiff Lacey, Jes, Julie Thompson, Jennifer Rene, Susana, Audrey Gallagher, Jaren, Nadia Ali vagy Emma Hewitt.

Partyk, rendezvények
Az elektronikus zenei szórakoztatóipar talán legfontosabb elemei a partyk, a fesztiválok, a különböző rendezvények és események, melyek rengeteg érdeklődőt vonzanak. Ezek közé tartozik például a Transmission partysorozat, a Trance Fusion, a Luminosity, az A State Of Trance bulik, vagy az egykoron volt Trance Energy, mely mára az elektronikus zene megannyi ágát felvonultatja.

Rádióműsorok, podcastek
Napjaink legnépszerűbb rádióműsorai, podcastjei közé tartozik az A State Of Trance, az Anjunabeats, a Corsten's Countdown, a Future Sound Of Egypt, a Global Soundsystem, az Identity, a Trance Around The World, a Vonyc Sessions, magyar részről pedig az International Departures. Az online rádiók közül a leghallgatottabbak közé az Afterhours.FM, és a DI.FM trance csatornája tartozik.

Lemezkiadók
A legnagyobbak lemezkiadók közé olyan labelek tartoznak mint az Anjunabeats, az Armada, a Black Hole, a Coldharbour, a Doorn, az Enchanced, a Flashover, a High Contrast, a Kontor, a Ministry Of Sound, a Perfecto vagy a Vandit. Rengeteg online lemezbolt, és zenei áruház is létrejött az utóbbi években, ezek közül a legnépszerűbb a Beatport, az iTunes, a Trackitdown, és a Juno Records.

(A címekre kattintva bővebben is olvashatsz az adott témáról.)


0 hozzászólás:

 
Copyright © 2012 Music For Trance People. Üzemeltető: Blogger.