Mitől szép a trance, avagy előadóink véleménye

Mi is az a trance? Egy műfaj? Egy stílus? Esetleg több ennél? Egy életérzés, vagy csupán egy gyűjtőszó? Mitől van ekkora hatással a hallgatóra, miért imádják oly sokan? Ha mindezekre nem is kapunk tényleges választ a továbbiakban, azért biztos mindenki közelebb jut egy két lépéssel a kérdések megválaszolásához, megfejtéséhez és megértéséhez. 

Valószínüleg mindenkinek megvan a műfajról a saját véleménye, amit olykor nehéz szavakba önteni, mindenki számára más jelentéstartalommal bír, másért tud azonosulni vele, másért szereti.
De vajon mit gondolnak minderről azok, akik nem csak hallgatják a műfajt, hanem bizony nyakig benne vannak, természetesen a dj-kre és producerekre gondolok, számukra vajon mit jelent a trance, miért ezt a műfajt választották?

A többség rengeteg stílus kipróbálása után akadt a trance-re (ez a hallgatóságra és az előadókra is egyaránt vonatkozik), amit aztán azóta is favorizál, meglelt benne valamit, amit más műfajoktól nem kapott meg. Ez általában egy érzés, egy hangulat, melynek előidézésére csak a trance képes.
Nézzük elsőként Andrew Rayel egyszerű magyarázatát, aztán az öreg motoros Ferry Corsten szavait, melyekben a trance jótékony hatásait ecseteli.
"...rengeteg stílust hallgattam, de a trance volt az, ami a legnagyobb hatással volt rám, mert megtaláltam benne mindent, amire úgy éreztem szükségem van; szép dallamok, zenei elemek és az epikus hangulat." - Andrew Rayel
"A trance az a fajta zene, ami képes mosolyt csalni a hallgatóság arcára. Arra készteti az embereket, hogy egy kicsit elfelejtsék a mindennapos problémákat." - Ferry Corsten
A zene hallgatását gyakran aposztrofálják a hallgatók egyfajta utazás élményével, ami lehet hogy a számok felépítésének tudható be, lehet hogy a műfaj nyújtotta sokszínüségnek. A trance nagyágyú, Armin van Buuren az utóbbira voksol.
"Számomra trance az egyetlen műfaj, amely nem rabja a saját stílusának. Az emberek, akik szeretik az igazi trance-t, nagyon nyitottak mindenféle zenére. Például én is nagyon sok stílust játszok, a progresszívtől elkezdve a technóig mindent. A trance nekem egy utazás a különféle zenék közt." - Armin van Buuren
Hallgató és előadó egyaránt, egy kis túlzással már már életmódként fogja fel a trance iránti rajongást, tiszteletet, végtelenül elkötelezettek szeretett műfajuk iránt, de hallgassuk meg mi a véleménye erről Lange-nak és Armin van Buuren-nek.
"...nagyon különleges műfaj, ami az embereknek, az emberekről szól. A trance rajongók szenvedélyesen szeretik a műfajt, úgy mint senki más." - Lange
"Ez nem egyszerűen csak zene iránti szeretet, ez egy szenvedély, ami túlmutat a szereteten, és azon túl egy hobbi is, szinte már egy életmód...
A zene nélkülözhetetlen az életemben." - Armin van Buuren
A következő mondatok napjainkban már elég furán hangoznának Tiesto szájából - bár lehet gyógyszerezi magát (most csak a rosszindulat beszél belőlem) - de bizony egykoron számára sem volt kérdéses, hogy mit játszon a bulikon, milyen zenét írjon, mit hallgasson.
"Úgy gondolom, hogy a trance az egyetlen műfaj, amit anélkül is tudsz hallgatni, hogy gyógyszereket kéne szedned. Ebben igazán át tudod élni az érzelmeket. Mindenféle tudatmódosító nélkül fel tudsz szállni egy másik szintre. Ha techno-t hallgatsz, az annyira egyhangú monoton, hogy neked biztos szükséged lesz drogra, hogy élvezni tudd azt." - Tiesto
És végül de nem utolsósorban, valami megmagyarázhatatlan... egy élmény, amit Markus Schulz osztott meg velünk. Azt hiszem erről szól a dj-zés, illetve ez az amiről szólnia kéne, ez az ami igazán motiválhatja a lemezlejátszók mögött az embert.
"...emlékszem, a születésnapom volt, és egy különleges meglepetéssel gazdagodtam akkor, az 5 éves fiam feljött a színpadra, két fénycsővel, és amikor látta, hogy az emberek táncolnak és jól érzik magukat, tágra nyílt a szeme, és látszott rajta, hogy azt gondolja "WOW".
Kértem őt, hogy emelje a kezét és a fénycsöveket a magasba, annyira szórakoztató volt. Abban a pillanatban ugyanazt a zene iránti szenvedélyt láttam az ő szemében, mint ami az én a szívemben volt." - Markus Schulz
A zenéket és azok mondanivalóját, mögöttes tartalmát olykor nehéz megérteni, hátmég egy ilyen műfajét mint a trance, így ha a fent említett kérdésekre nem is leltük meg a választ, vagy esetleg mégtöbb kérdés vetődött fel bennünk, nem probléma, de ha csak egy kicsit is elgondolkodtunk azon, hogy mitől is szép ez az egész, akkor én már elértem a célom.


5 hozzászólás:

Pactolous írta...

Nehéz és összetett kérdés, pedig egyszerűnek látszódik.

Sok-sok zenei stílust hallgatok, valahogy mégis mindig az elektronikus zene volt az otthonom, talán nem hiába, hogy ez vonz, és magam is ebben a műfajban alkotok. A trance valamiféle egyedi hangulatot áraszt magából: epikusságot, gyönyört, felemelő érzést, és nem mondom, hogy emiatt a megfoghatatlan valami miatt lettem a stílus rajongója, de kétségtelen, hogy ez is hozzájárult. Plusz, engem a hangszerelési bravúrok is lenyűgöznek, és ez a stílus igen sokszor újul meg, ellentétben mondjuk a rock-kal (holott azt is imádom).

Köszönöm ezt az elgondolkodtató cikkecskét, örömmel olvas az ember ilyet is a kritikák, ajánlók mellett. Grat!

Andsen írta...

Köszönöm szépen!
Fura mert eredetileg nem is akartam közzétenni ezt az irományt, aztán gondoltam miért ne, és úgy látszik azért megértő fülekre talált a mondanivalóm.
Hasonlóképp gondolodok magam is a műfajról, a közeljövőben pedig lesznek olyan cikkek is amik magukról a műfajról szólnak majd, de ezekről majd később.
Mégegyszer köszi a kommentet!

Koncipappa írta...

Először is hadd gratuláljak a cikkhez. Másodszor nagyon örülök, hogy a trance szeretetével nem vagyok egyedül. Amióta hallgatom, egyszerűen egy más világba repít, felemel. És ami a legérdekesebb: ha trance hallgatása közben akármit látok/csinálok (pl szép tájat látok),akkor az a kép rögzül az agyamban és amikor ugyanazt a számot később hallgatom, újra megjelenik előttem a kép! Csodálatos dolog! Csak azt sajnálom, hogy az ismerőseim közt nem nyitottak az effajta zenére :-(

Andsen írta...

Köszönöm szépen!
Érdekes egy dolog ez a trance, de talán pont ettől a megmagyarázhatatlan, körülírhatatlan valami miatt olyan szép. A hazai edm rajongók meg sosem a jóizlésről voltak híresek, ami nem divat az nem érdekli őket, de talán jobb is így.

Zoli írta...

Igen a trance változik szerintem is.A nagy trance Dj k szerintem egyre jobban eltérnek a trance műfajtól, és egyre jobban elkomercesednek. A legjobb példa Tiesto.
Sajnos szerintem sok Dj ezt az utat válasszák, merthát most ez a divat... olyan SHMafiás. PL: Marcus Schossow, Ujabban Ferry Corsten,Paul Oakenfold es ki merem jelenteni annak ellenére hogy rajongója vagyok hogy Armin van Buurennél is érzem ezt... Hol van a Sail, A Serenity, A Sound Of Goodbye??? Ha igazi trancet akarunk hallgatni meg kell kapni, persze vannak. Nem vagyok ellene a műfajok keveredésének, de azért ne mondjuk rá, hogy az trance.

 
Copyright © 2012 Music For Trance People. Üzemeltető: Blogger.