Rádióműsorok, podcastek

A dj-k életében fontos szerepet játszanak a rádióműsorok, a különböző rádiós mixek és podcastek, egyrészről ezáltal megismertethetik magukat, stílusukat és zenéiket a hallgatókkal, ami akár egy remek ugródeszka is lehet pályafutásuk során, másrészről pedig technikai tudásuk fejlesztésére és karbantartására is szolgálhat. Napjainkban szinte nincs is olyan trance dj, akinek ne lenne egy hetente, esetenként havonta jelentkező rádióműsora vagy podcastje.

Napjaink legnépszerűbb rádióműsorai, podcastjei közé tartozik az A State Of Trance, az Anjunabeats Worldwide, a Corsten's Countdown, a Future Sound Of Egypt, a Global DJ Broadcast, a Global Soundsystem, a Trance Around The World, a Vonyc Sessions, vagy magyar részről az International Departures.
Az online rádióállomások közül a leghallgatottabbak közé az Afterhours.FM, az ETN.FM és a DI.FM trance csatornája tartozik.

A State Of Trance
Armin van Buuren 2001 márciusában az elsők között indította útjának az A State Of Trance névre hallgató rádióműsorát, mely mára egész márkanévvé nőtte ki magát, köszönhetően a kiadónak, és az évente jelentkező mixalbumoknak. A műsor heti rendszerességgel jelentkezik, minden csütörtök este egy két órás adással készül Armin, ahol a legújabb, legnépszerűbb dalokat játsza le. A műsort több mint 40 rádió sugározza a világ minden tájáról, a hallgatóság létszáma pedig becslések szerint meghaladja a 15 milliót.

Anjunabeats Worldwide
A hetente új epizóddal jelentkező Anjunabeats Worldwide első részét még 2007 januárjába mutatta be James Grant, a műsor érdekessége, hogy nem egy előadó nevéhez fűződik, hanem számos az Anjunabeats kiadónál munkáikat megjelentető dj készíti a mixeket hétről hétre. Ezek a nevek közé tartozik például Oliver Smith, Mark Pledger, Super8 & Tab, Adam Nickey, Daniel Kandi, Nitrous Oxide vagy Arty, de Sunny Lax személyében már magyar előadónak is lehetősége nyílt egy egy epizód elkészítésére.

Corsten's Countdown
A holland dj producer Ferry Corsten rádióműsora 2007 nyarán debütált, és azóta is megállás nélkül készülnek azok az egy órás mixek, melyeket minden szerda este mutat be a neves előadó a hallgatóknak. A műsor tematikája az évek során sokat változott, napjainkban az óra első felében a legfrissebb szerzemények kerülnek bemutatásra, míg az utolsó három szám a házigazda személyes kedvencei. A hónap végén egy top 10-es műsor kerül terítékre, melyet a hallgatók szavazatai által állít össze Ferry.

Global DJ Broadcast
Markus Schulz 2002-ben indította rádióműsorát, a Global Dj Broadcast-et, mely szintén azon mixek közé tartozik, melyet hétről hétre többmillió érdeklődő követ figyelemmel. Néha van úgy hogy a két órás mixek teljes egészében Markus zenél, van úgy hogy vendégül lát más előadókat, és havonta egyszer egy korábbi fellépésén rögzített hanganyag kerül publikálásra, melyek közül minden évben megszavaztatja a hallgatókkal a legjobbat, 2009-ben pont a Budapesti bulit választották meg.

Trance Around The World
A leghallgatottabb rádióműsorok közé tartozik a Trance Around The World is többmilliós hallgatói táborával, melynek házigazdája a brit Above & Beyond trió. 2004 januárjában ment le az első adás, és koncepciója már akkor is hasonló volt napjaink TATW műsoraiéval, azaz minden héten hallhatunk egy vendégmixet neves előadók prezentálásában, továbbá a hét favoritját, melyet Above-ék választanak meg, a múlt hét favoritját, melyet a hallgatók szavaznak meg, valamint egy klasszikusnak számító darabot.


2 hozzászólás:

Névtelen írta...

szerintem a Club Life is megérdemelt volna pár sort:)

Andsen írta...

Annó pár éve még írtam volna róla, de mára sok köze nincs a műfajhoz. Idővel viszont valószínüleg bővülni fognak ezek a listák.

 
Copyright © 2012 Music For Trance People. Üzemeltető: Blogger.