Lemezkiadók

A zeneipar egyik legfontosabb szereplője a zeneszerző mellett, a lemezkiadó, aki a felvételek gyártásáért, terjesztéséért, és az ehhez kapcsolódó reklám és marketing tevékenységekért felel. A kiadóknak számos formája létezik, vannak amik a legtöbb stílust magukba foglalják, és vannak amik csak egyes műfajokat helyeznek előtérbe. 

Az első főként trance orientált lemezkiadók a 90-es évek végén jelentek meg, napjainkban pedig szinte hétről hétre alapulnak kisebb labelek. A legnagyobbak közé olyan kiadók tartoznak mint az Anjunabeats, az Armada, a Black Hole, a Coldharbour, a Spinnin, az Enchanced, a Flashover, a High Contrast, a Kontor, a Ministry Of Sound, a Perfecto vagy a Vandit.
Rengeteg online lemezbolt, és zenei áruház is létrejött az utóbbi években, ezek közül a legnépszerűbb a Beatport, az iTunes, a Trackitdown, az Audiojelly, és a Juno Records.

Anjunabeats
A kiadó 2000-ben alapult Jonathan Grant és Paavo Siljamaki által, nem sokkal később aztán csatlakozott hozzájuk Tony McGuinness is. Nevét egy india nyugati partjainál fekvő strandról kapta. Alkiadói közé tartozik például az Anjunadeep és az Anjunadigital. Olyan művészek munkái látnak napvilágot az Anjunabeats-nél mint az Above & Beyond, az Oceanlab, Arty, Maor Levi, Boom Jinx, Daniel Kandi, Kyau & Albert, Mat Zo, Super8 & Tab, Nitrous Oxide, Signalrunners vagy Sunny Lax.

Armada
A holland kiadó még 2003-ban alapult, Armin van Buuren, Maykel Piron és David Lewis által, nevét a három alapítótag első két kezdőbetűjéről kapta. Napjainkban ez számít a legnagyobb elektronikus zenei kiadónak, olyan labeleket foglal magába, mint az A State Of Trance, a Vandit, az Armind, a Coldharbour, a Magic Island, vagy a Perfecto. Itt látnak napvilágot Armin van Buuren, Paul van Dyk, Markus Schulz, Dash Berlin, Paul Oakenfold, Alex Morph, Myon & Shane 54 vagy Aly & Fila zenéi is.

Black Hole
A Tijs Vewest és Arny Bink által 1997-ben alapított Black Hole, az első olyan nagy elektronikus zenei kiadók közé tartozott, ami elsősorban trance kiadványokat forgalmazott. Alkiadói közé tartozik az In Trance We Trust, a Magik Muzik, a Songbird vagy a First State. Olyan előadók jelentetik meg itt zenéiket mint Tiesto (aki 2009-ben elhagyta a Black Hole-t), Richard Durand, BT, Cosmic Gate, Andy Duguid, First State, Andain, Jes, Julie Thompson, Sied van Riel, Jonas Steur vagy a Virtual Vault.

Flashover
A holland dj producer, Ferry Corsten 2005-ben alapította a Flashovert, ahol kezdetben kizárólag csak saját szerzeményei láttak napvilágot, később aztán olyan előadók csatlakoztak a kiadóhoz és jelentették meg szerzeményeiket mint Breakfast, Rafael Frost, Lemon & Einar K, a Tritonal, Randy Boyer & Eric Tadla vagy Frost & Maron. Alkiadói közé tartozik az Aleph, Boom Tsjak, Flashback, Levare, Moody Moon, vagy a 2009-ben alapított Premier, mely a Black Hole-val közös kiadó.

High Contrast
A High Contrast a 2005-ben alapult Be Yourself Music alkiadói közé tartozik, akárcsak a Big & Dirty, a Dirty Soul, az ID&T vagy az In Charge. Ezek közül a High Contrast az ami elsősorban trance kiadványokat forgalmaz, olyan neves producerek munkái kerülnek itt kiadásra mint Ernesto vs. Bastian, Marcel Woods, Joop, Jochen Miller, Ronald van Gelderen, Rank1, Nic Chagall, Wippenberg vagy Dennis Sheperd. A Be Yourself Music felügyeli továbbá a Garuda Music-ot és az Arnej Music-ot is.


2 hozzászólás:

Greg Sanchez írta...

A trance műfajos korábbi posztban levő gondolatok után ez is egy nagyon jó kis összefoglaló és érdekes cikk lett. Köszönjük! :)

Andsen írta...

Én köszönöm! A jövőben érkeznek még hasonló irományok.

 
Copyright © 2012 Music For Trance People. Üzemeltető: Blogger.