A trance fejlődése

Az elektronikus zene folyamatosan változik, fejlődik, és ez alól természetesen a trance sem kivétel. Számos más műfaj és stílus befolyásolja, hatást gyakorol rá, így a kezdeti 90-es évek, az ezredforduló és napjaink trance zenéi között olykor óriási a különbség. Nézzük akkor hogy mikor és hogyan is kezdődött minden, mi és hogyan befolyásolta a műfaj fejlődését, és végül hova jutottunk, azaz az elmúlt 20 év történetét.

A trance mint önállő műfaj, valamikor a 90-es évek elején jelent meg, eredete általában a house-hoz és a techno-hoz vezethető vissza, főként ezekből hordoz magán elemeket, de ez sokkal inkább az érzelmekre ható műfaj. Az első trance szerzemények olyan előadók nevéhez fűződtek, mint Jam and Spoon, Age Of Love, Dance 2 Trance, vagy az Underworld. A kezdeti szakaszban elsőként az Egyesült Királyságban hódított nagy teret magának. A brit Orbital formáció is azok közé tartozott, akik elsőként kezdték el játszani ezt a különleges keverékét.
Orbital - Halcyon (1992)

A 90-es évek közepére a trance már az elektronikus zene egyik meghatározó műfajává vált, hamar népszerű lett egész Európában, amit főként olyan előadóknak köszönhetett, mint Sven Vath, Paul Oakenfold, BT, Sasha, John Digweed és Paul van Dyk. A legnagyobb sláger ezidőből minden bizonnyal a Robert Miles által megkomponált Children, ami eredetileg house és ambient alapokon nyugszik, de később a trance előadók rengeteg ihletet merítettek ebből a bizonyos dream dance volnalból is. A Children heteken keresztül a toplisták élén állt, többszázerez példányban kelt el.
Robert Miles - Children (1995)

Az ezredforduló környékén kis túlzással fénykorát élte a műfaj, nagyon karakteres szinti dallamok jellemezték az ekkortájt íródott zenéket. Ekkoriban futott be Tiesto, Ferry Corsten, Blank & Jones, és Armin van Buuren nevével is ekkor ismerkedhettünk meg, majd jött ATB, aki egy populárisabb vonallal hívta fel magára a figyelmet. Olyan mára klasszikusnak számító, már már epikus darabok származnak ebből az időből mint a Cafe del Mar, a Madagascar, a Synaesthesia, az Airvawe, a Voyage, a Greece 2000, a Saltwater, vagy a brit duó, a Binary Finary 1999-e.
Binary Finary - 1999 (1999)

Míg a 90-es évek zenéi javarészt instrumentál darabok voltak, a 2000-es évektől aztán egyre nagyobb szerepet kapott a vokál, ami által aztán egyre populárisabb műfajjá vált a trance, és ezidőtájt indult be igazán az a változás, ami aztán számos ma ismert alág létrejöttét eredményezte. Olyan előadók kezdték ekkoriban pályafutásukat, mint az Above & Beyond, Gabriel & Dresden vagy John O'Callaghan. Ekkoriban Tiesto számított a műfaj legmeghatározóbb dj-jének, akit 2002-ben, 2003-ban és 2004-ben is az év legjobb lemezlovasának választottak.
Andain - Beautiful Things (2003)

A 2000-es évek közepe is rengeteg változást hozott, beérett egy keményebb hangzás, és a tech trance vonal is ekkor erősödött meg igazán, de a valóban érdekes dolgok még csak ezután következtek. Olyan nevekkel ismerkedhettünk meg ezidőtájt, mint Sander van Doorn, Richard Durand, Mike Foyle, Andy Duguid, Gareth Emery és Jonas Steur. Armin van Buuren népszerűsége is csak ezután nőtt meg igazán, és azóta őt titulálják a trance elsőszámú nagykövetének, mi sem bizonyítja ezt jobban mint hogy 4 éven keresztül ő kapta meg a legjobb lemezlovasnak járó díjat.
Luminary - Amsterdam (2006)

Napjainkban a műfajnak számos ágazata van, így nagyon sokszínű és változatos, olykor egy egy darab stílusának beazonosítása is nehézkes. Rengeteg dalban találkozhatunk house, tech és elektro jegyekkel, a határok elmosódtak, egy producernek mára csak a fantázia szabhat határt. Az utóbbi pár évben olyan előadók neveivel gazdagodott a szcéna mint Arty, Shogun, Wezz Devall, Bjorn Akesson, Arnej, W&W, Ashley Wallbridge és Tydi. BT szinte a kezdetektől jelen van a szcénába, és habár a műfaj sokat változott azóta, még mindig készülnek minőségi felvételek.
BT feat. Kirsty Hawkshaw - A Million Stars (2010)


1 hozzászólás:

Intencity írta...

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Kirsty Hawkshaw a Vocal Trance királynője.
2 éve hallottam utoljára, és most mikor meghallgattam ezt a számát, újra libabőrös lettem az édesen csilingelő hangjától, ami a lelkemig hatol! :) Visszaidézi a régi idők gyönyörű trance-élményeit (pl: Just be 2004), amiből most újra feltöltődtem! Kössz a cikket! :)

 
Copyright © 2012 Music For Trance People. Üzemeltető: Blogger.