Trance műfajok

A trance napjainkra egy óriási, szerteágazó, megannyi irányzatot és stílust magába foglaló elktronikus zenei műfajjá nőtte ki magát. Progressive, uplifting, goa, acid, tech, csak pár ágazata a sok közül, melyeknek olykor még a beazonosítása is nehézkez. Nézzük hát a főbb irányzatokat, jellemzőikkel, sajátosságaikkal és pár példával, előadóval kiegészítve.

- Acid Trance - A 90-es évek elején leginkább uralkodó stílus, ami az acid house és a techno leszármazottjának tekinthető. Első hullámú trance zenének is szokták nevezni az ebben a műfajban íródott számokat. Egyfajta savas hangzás jellemzi. Főleg Belgiumban örvendett nagy népszerűségnek.
Képviselői: Art Of Trance, Hardfloor, Kai Tracid, Oliver Lieb, The KLF, Union Jack.

- Classic Trance (Pure Trance) - Önálló műfajnak nem nevezhető, de mégis érdemes róla szót ejteni, hisz a 90-es évek legnagyobb, olyan mára klasszikusnak számító slágerei tartoztak ide, amiket elsőként neveztek trance-nek. Ez tekinthető a műfaj az eredeti formájának.
Képviselői: Age Of Love, Binary Finary, Dance 2 Trance, Jam and Spoon, Oliver Lieb.

- Dream Trance (Dream Dance) - A 90-es évek közepére teljesedett ki a műfaj, ami a trance-en belül a legkorábbi önálló stílusirányzatok közé tartozik. Legnagyobb mértékben a house befolyásolta alakulását, fülbemászó dallamok, jellegzetes ütemek, olykor zongora vagy hegedűjáték jellemezte.
Képviselői: B.B.E., Dj Dado, Dj K, Imperio, Robert Miles, Zhi-Vago.

- Goa Trance - Eredeti származási helyének India (Goa) tekinthető, innen indult hódító útjára a hipnotikus, kábulatba ejtő, lüktető dallamokkal fűszerezett műfaj. A 90-es évek elején ismerték el hivatalosan is, de gyökerei egészen a 70-es évekig nyúlnak vissza.
Képviselői: Astral Projection, Goa Gil, The Infinity Project, Trilithon, Yahel Sherman.

- Hard Trance - A németországból származó hard trance népszerűsége a 90-es évek végén tetőzött, jellegzetessége a keményebb, agresszívebb ütemek, melyeket a hardcore-ból vett át, viszont jelen vannak a trance-ből ismert eufórikus, érzelmesebb dallamok is.
Képviselői: Cosmic Gate, DJ Scot Project, Jesselyn, Mat Silver & Tony Burt, Megara vs. DJ Lee.

- Ibiza Trance (Balearic Trance) - Szülőföldjének Spanyolország, egész pontosan Ibiza tekinthető, számos elemet használ a chillout és ambient vonalból. Lágy, kellemes dallamok, gitárszólók jellemzik, melyek bármikor képesek megidézni azt a bizonyos tengerparti hangulatot.
Képviselői: Blank & Jones, Chicane, Energy 52, Nalin & Kane, Roger Shah, Pedro del Mar, Salt Tank.

- Progressive Trance - Az ezredforduló óta az egyik legnépszerűbb ága a műfajnak, közel áll a progresszív house-hoz, középpontjában a basszusok, és fülbemászó szintiszólamok állnak, nem pedig a hipnotikus dallamok. Eredetileg egyfajta előre mutató stílusirányzat volt, mára inkább határműfaj.
Képviselői: Armin van Buuren, Arnej, Ferry Corsten, Markus Schulz, Orjan Nilsen, Sied van Riel, Tiesto.

- Proglifting Trance - Talán a legfiatalabb ágazat mindközül, az utóbbi években terjedt el. Ahogy neve is mutatja, az uplifting és a progressive trance keveredése. A ritmusok feszesek, mégsem emelkednek az uplifting magasságába. Kimunkált hangszerelés, dallam és ének központúság jellemzi.
Képviselői: Beat Service, Heatbeat, Shogun, Stoneface & Terminal, Super8 & Tab, Tritonal.

- Psychedelic Trance (Psy Tance) - A fentebb említett Goa Trance-ből fejlődött, majd vált önálló műfajjá a 90-es évek végén. A stílusra jellemző fő motívumok megmaradtak, de egyik meghatározó vonása, hogy nagyon sok spontán jött hangot és mintát használ fel.
Képviselői: Astral Projection, Astrix, Electrypnose, GMS, Hallucinogen, Infected Mushroom, Skazi.

- Tech Trance (Techno Trance) - Az ezredforduló környékén kialakult zenei irányzat, a techno és a trance főbb stílusjegyeit összeolvasztva született, innen ered a neve is. A keményebb, fémesebb szinti hangok keverednek a trance dallamosságával, viszont tempója lassabb mint a hard trance-é.
Képviselői: Ernesto vs. Bastian, Joop, Marcel Woods, Marco V, Sander van Doorn, W&W, Wezz Devall.

- Uplifting Trance (Anthem Trance, Epic Trance) - A trance napjaink egyik legnépszerűbb ága az uplifting, ami a késői 90-es években alakult ki. Sajátossága a felemelő, eufórikus hangulat, elszállós dallamok, és szép kiállások. Második hullámú trance-nek is szokták hívni az ilyen zenéket.
Képviselői: Alex Morph, Aly & Fila, Armin van Buuren, Daniel Kandi, Paul van Dyk, Sean Tyas.

- Vocal Trance - Nem tekinthető önálló műfajnak, egy tág fogalom. Mint a neve is mutatja, ezekben a zenékben az énekhang a közös pont. Felépítésük általában egy felvezetésből, a vokál betétből és egy levezetésből áll. A dal középpontjában mindig az ének áll.
Képviselői: Above & Beyond, Armin van Buuren, ATB, Chicane, Dash Berlin, Paul van Dyk, Oceanlab.


0 hozzászólás:

 
Copyright © 2012 Music For Trance People. Üzemeltető: Blogger.