Dave Harrigan - Special Chill Session

Mi is az a Chillout? Számomra ezt jelenti; nyugalom, kikapcsolódás, lazulás, pihenés. Az 1990-es évek közepén csendültek fel az első ilyen jellegű dallamok, főként az Egyesült Államok és Anglia kisebb bárjaiban, kávézóiban. Főként elektronikus hangszerelésű dallamvilág jellemzi, és mára már minden klub himnusznak megtalálhatjuk a chillout verzióját.

Aki jártas a trance műfajban, annak feltűnhetett, hogy a producerek is bátran nyúlnak ehhez a stílushoz; Above & Beyond, Armin van Buuren, Roger Shah, ATB, Blank & Jones stb…
A műfaj tulajdonképpen egy érdekes zenei egyvelegből alakult ki, ez az Ambient. Maga a stílus az 1970-es évek végén született meg, s egy bizonyos Brian Eno nevéhez fűződik. A stílust behatárolni szinte lehetetlen, mivel nem önálló zenei irányzat. Rengeteg stílus keveredésének eredménye; a jazz, az elektronikus zene, a klasszikus és new age irányzatok egyaránt építőkövei lehetnek.
Sokszor az elektronikus hangszerek jelentik a fő irányvonalat, de a bátrabbak a klasszikus zene, és más országok, kultúrák tradicionális hangszereivel is vegyítik.

Számomra a műfaj picit idegen volt. A páromnál egy közös főzés alkalmával csendültek fel a nyugalom dallamai. Háttérzene szerepet töltött be, de egy pár óra múlva megkérdeztem tőle, hogy mit is hallgatunk pontosan, mert csodaszép zenék váltják egymást. Ő mondta, hogy egy magyar srác chillout mixei szólnak. Kicsit ledöbbentem, ő külföldi létére ismeri, én magyarként nem is hallottam róla. Elkezdtem kutakodni, hogy mi is ez valójában, ki készítette és miért.

A sorozat neve: Special Chill Session. A mixeket Póhner Tamás, egy szegedi születésű, 25 éves srác pakolgatja össze. Pár e-mailt váltottam a fiatalemberrel, aki elmondta, hogy a Stunning Silences sorozat (Domenico Cascarino és Luca Lombardi páros készít, akik maguk is elismerően nyilatkoztak a Special Chill Session-ről), ATB munkássága, és az emlékei inspirálják.
Miért speciális? Ha meghallgatjuk, nem kimondottan az a tipikus chillout hangzás köszön vissza, hanem minden stílust próbál beleépíteni. Mi lehet benne az a plusz, ami a többi chillout sorozatban nincs meg? Csak annyi, hogy nem utánoz senkit. Egyedi a hangzásvilág. Bátran nyúl filmzenékhez is, vagy szimpla akusztikus zenékhez egyaránt. Ezért érzem picit többnek.
Próbáltam faggatni arról is, mi a célja tulajdonképpen. "Célom nincs igazán. Talán annyi, hogy ne csak egy szűk réteghez jusson el ez a zenei stílus, ismerjék meg minél többen."

Kiemelnék egy részt, egy közös munkát. A 13. epizódban a Domenico Cascarino & Luca Lombardi duó volt a vendég. Visszautalva Tamás kezdeteire akkor fogalmazhatnánk úgyis, a mesterek és tanítvány egy részben. Tamás egy teljesen elektronikus vonallal indít, majd a vége fele lassan kezd áttérni az akusztikus hangszerelésű dallamok felé, ugyanis az olasz csapat ezt a stílust képviseli. Ezzel a laza kapoccsal összeköti a két különálló mixet és megakadályozza a kizökkenésünk.
Az olasz csapat a kötelező minőséget hozza, nem tudsz kivetni valót találni benne. Kettő, de mégis csak egy zseniális mix. A tracklist és a videó szerintem magáért beszél.

Dave Harrigan - Special Chill Session 13

01. John O'Callaghan vs. Neptune Project - Rhea (Ambient version)
02. ATB - Distant Earth
03. Fade - Wonderful Time
04. Paul van Dyk - Another Way (Soarsweep Chillout bootleg)
05. Dinka - Hotel Summerville
06. Mariella Narvaez - Summer In The City
07. Flanders - Behind (ATB's Ambient mix)

Domenico Cascarino & Luca Lombardi

08. Velvet Girl - Show Me The Way (Domenico Cascarino & Luca Lombardi Chillout mix)
09. Vitodito feat. Tiff Lacey - Forbidden Love (Domenico Cascarino & Luca Lombardi Chillout mix)
10. Vitodito - Fede (Domenico Cascarino & Luca Lombardi Chillout version)
11. Evan London - Desire (Domenico Cascarino & Luca Lombardi Chillout mix)
12. Tiesto - The Tube (Domenico Cascarino & Luca Lombardi Electric Guitar mix)



Általában kéthetente szokott Tamás új epizóddal jelentkezni. Minden rész a személyes SoundCloud és Mixcloud oldalára is felkerül, de van erre a célra kialakított YouTube csatorna is, ahol videó formájában bárki meghallgathatja őket. Tamást és a sorozat hivatalos oldalát a Facebook-on is megtalálhatjátok.

Sokak számára ismeretlen terület a chillout. Reméljük, hogy hamarosan nem csak egy szűk réteget mozgat majd meg, hanem e cikk olvasása után kíváncsiak lesznek még jópáran erre a zenei világra. Addig is a már elkészült epizódokat erősen tudom ajánlani annak, aki egy kis lazulásra, pihenésre vágyik, vagy csak szimplán érdeklődik a stílus iránt.

Köszönjük a cikket Krizsán Krisztina nevű olvasónknak.


1 hozzászólás:

Névtelen írta...

Egy nagyin igényes sorozat és folyamatosan formálódik, fejlődik. Több mint 40 ezren hallgatták meg csak a Youtube csatornán a részeket. Ez nem semmi szerintem egy olyan stílustól, ami enyhén hátra szorult a zenei palettán Magyarországon. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

 
Copyright © 2012 Music For Trance People. Üzemeltető: Blogger.