Top 10 - Best of 2011

Ahogy az ilyenkor decemberbe lenni szokott, tucatszámra érkeznek a best of albumok, és társai, és hogy mi se maradjunk ki a jóból, elkészült hát az idei top 10-es listám, ami teljes mértékben a saját kis zenei világomat tükrözi, amivel persze senkinek sem kötelező egyet érteni, hisz nem vagyunk egyformák, és ez így van rendjén. Akárcsak a korábbi években, ezúttal is az ismertebb, ugyanakkor a számomra legemlékezetesebb dalokból próbáltam válogatni. Íme a zenék, amik ha szóltak, a hangerő feltekerése kötelező jelleggel történt.

1. Andain - Promises (Myon & Shane 54 Summer Of Love mix)
Ahogy az általában lenni szokott, az év legjobbja címért folyó küzdelemben, ezúttal sem volt kérdéses, hogy ki, és melyik dallal kerül ki győztesen. Josh Gabriel és Mavie Marcos visszatért az Andain-nel, és írtak is egy meseszép muzsikát, névszerint a Promises-t, mellyel nálam be is biztosították helyüket képzeletbeli dobogónk legfelső fokán. A dalhoz rengeteg remix készült, köztük a magyar duó, a Myon & Shane 54 is készített egyet, nálam mindközül ez a legnagyobb favorit.

2. Dark Matters feat. Jess Morgan - I Don't Believe In Miracles (Shogun remix)
Csak egy hajszállal, de alulmaradt a Promises-szel szemben a Raz Nitzan és Adrian Broekhuyse alkotta Dark Matters formáció zseniális szerzeménye, az I Don't Believe In Miracles. A csodás vokálért egy fiatal brit énekesnő, Jess Morgan felel, aki korábban már Armin oldalán is bizonyított. Az eredeti verzió stílusát tekintve egy chillout darab, így ez a dal is remixelt verzióba került fel listámra, ami Shogun nevéhez fűződik. Minőségi, érzelmes szép szám, csak ajánlani tudom mindenkinek.

3. Andy Duguid feat. Fenja - Strings
A skót dj producer, Andy Duguid tavaly a Leah-val közös Miracle Moments című dalával szerepelt a listámon, bár akkor be kellett hogy érje a 10. hellyel. Idei nagy slágere a Strings, melyet hallva ezúttal sem volt kérdéses, hogy szorítok e neki valahol helyet, egész pontosan a dobogó 3. fokán. A dalban Fenja, ismertebb nevén Jaren, a Cerf, Mitiska & Jaren formáció énekesnőjének hangja hallható, a már tipikusnak mondható Andy dallamok kíséretében.

4. Orjan Nilsen feat. Neev Kennedy - Anywhere But Here
Idén több előadó is debütált szerzői albumáva, köztük Orjan Nilsen is az In My Opinion-nel. Ezen szerepelt a vokálos Anywhere But Here is, ami nálam a 4. helyen végzett. A norvég fiatalember azért nem bízta a véletlenre, a mostanában egyre felkapottabb ír énekesnővel, Neev Kennedy-vel szűrte össze a levet, akit annó Max Graham oldalán ismerhettek meg az elektronikus zene szerelmesei. Egy nagyon fülbemászó muzsikáról van szó, egy kiváló refrénnel megspékelve.

5. Richard Durand feat. Julie Thompson - Diamonds In The Sky 
Listám 5. helyén egy olyan nóta szerepel, ami reflektorfénynek mégcsak közelébe sem került, pedig egy dallamos, csodás édes vokállal megáldott szerzemény, ami Richard Durand és Julie Thompson kollaborációjának eredménye, ez a Diamonds In The Sky. Érdekes hogy Durand idén adta ki második szerzői albumát, a Wide Awake-et, de ez a dal nem szerepelt rajta, hanem csak később, az ISOS mixlemezen kapott helyet, melyről talán az egyik legjobb trekk.

6. Allure - I Am
Tiesto idén jött, látott, és ha győznie nem is sikerült az Allure féle Kiss From The Past albumával, azért okozott pár kellemes meglepetést. Az I Am című munkája, egy szép lassan építkező darab, ami a tetőponthoz érve egy óriási dicsőséges trance himnusszá, egy szörnyeteggé növi ki magát. Nálam ez a szám az idei év legkomolyabb instrumentál darabja is egyben. Kérdem én, ha emberünk tud ilyen zenéket is, akkor miért bohóckodik még amerikának?

7. Above & Beyond feat. Richard Bedford - Sun & Moon 
Az angol trió idén mutatta be legújabb szerzői albumát, a Group Therapy-t, melyről a legnagyobb slágernek a Sun & Moon bizonyult. A dalban Richard Bedford vokálozik, aki korábban már nem egyszer dolgozott együtt a srácokkal. Egy fájdalmas, ugyanakkor dallamos, fülbemászó szerelmes szám született, amihez nagyon passzol Richard karakteres hangja, a lüktető basszusok, és a lágy zongora aláfestés a kiállásnál. A Sun & Moon listám 7. helyén végzett.

8. Mat Zo - Synapse Dynamics (Arty remix) 
A fiatal angol srác, Matan Zohar messziről elkerüli a vokálos számokat, de igazából aki ilyen zenéket tud összerakni annak nincs is szüksége énekesekkel való együttműködéshez. Mat 2009-ben adta ki Synapse Dynamics trekkjét, ami annó is nagyon jól szólt, hátmég most, hogy az év elején az ifjú orosz producer, Artem Stolyarov ráncfelvarrást végzett rajta. Arty átiratai rendre kiválóan sikerülnek, és ezúttal is egy igazi elszállós, álomszerű, ugyanakkor energikus remixet hozott össze.

9. Eco - The Stream Turned Into Ocean
Marcello Pacheco évről évre remek instrumentál zenékkel ajándékozza meg rajongóit, és ez idén sem volt másképp, így történt hogy immáron zsinórban 4. éve helye van a top 10-ben. A nyáron jelent meg debütáló albuma, a M(you)sic, melyen a 17 alkotás közül az egyik a The Stream Turned Into Ocean volt, ami még jóindulattal se mondható slágernek, nálam mégis 2011 egyik legjobb instrumentál darabjának számít. Ennyi érzést belezsúfolni egy számba, hát mi ez, ha nem művészet?

10. Cosmic Gate feat. Emma Hewitt - Be Your Sound
A sort a Cosmic Gate idei nagy slágerével, az Emma Hewittel közös Be Your Sound-dal zárnám, mely óriási népszerűségnek örvend trance berkekben, rendkívül felemelő, eufórikus nóta, akárcsak elődje, a Not Enough Time. Én ezúttal is a szívemhez közelálló ismertebb zenék közül próbáltam vállogatni, úgy érzem ez több kevesebb sikerrel meg is történt, és bízok benne hogy jövőre is hasonló, esetleg mégjobb évhez lesz szerencsénk dalok téren.


6 hozzászólás:

Pactolous írta...

Szép lista! Nálam a Diamonds In The Sky szintén titkos kedvenc, nagy kár, hogy nem sikerült kitörnie...

Andsen írta...

Köszönöm! Durand kezetfoghat Eco-val, mert az ő muzsikája is azért nagyobb figyelmet érdemelt volna, bár aztán lehet jobb így, hogy nem folytak a csapból, legalább nem un rájuk az ember :)

Névtelen írta...

Grat a bejegyzéshez, Te inspiráltál, hogy én is elkészítsem a saját listámat:
http://bigmarci.blogspot.com/2011/12/top10-zene-of-2011.html

Andsen írta...

Köszi, jó ilyet olvasni hogy valaki ihletet merít egy irományomból. Tetszetős kis listát sikerült neked is összehoznod, van pár közös kedvencünk ahogy néztem.

Fdeenewer írta...

Na végre találtam egy jó magyar Trance blogot. Ez egy nagyon jó ötlet, sok kitartást kívánok hozzá.
Csak ötlet képpen az előadó leírások közé még helyük lenne a következőeknek: W&W; Leon Bolier, Wezz Devall, Arnej - ők a kedvenceim + még természetesen Sander van Doorn
(de láttam róla van infó)
A Best of nálam idén W&W Beta , Wezz Devall Future Tomorrow, Arnej No Turning Back. + bár tudom nem teljesen Trance:Michael Calfan - Resurrection
2012 -ben In TECHTRANCE WE TRUST

Andsen írta...

Köszi szépen!
Életrajzok folyamatosan készülnek, a következő ha minden igaz pont W&W lesz ;)

 
Copyright © 2012 Music For Trance People. Üzemeltető: Blogger.