Kyau & Albert "nyitott gondolkodású emberek vagyunk"

A német elektronikus zenei formáció, a Kyau (Ralph Kyau) & Albert (Steven Moebius Albert) már a 90-es évek közepe óta együtt dolgozik, így munkásságuk 15. évfordulója alkalmából pedig egy különleges válogatásalbummal lepték meg rajongóikat a srácok. 
A VMM által készített interjúban többek közt erről a különleges lemezről, a rádióműsorról, a kiadóról, és a jövőbeli tervekről is szó esett.

Több mint 15 évnyi együtt zenélés után mi az, ami még mindig frissen tart és ösztönöz titeket a stúdióban és a munkában?
Kyau: Nagyon szórakoztató a stúdióban zenélni, mi mindketten nyitott gondolkodású emberek vagyunk, és ezért azt gondolom, hogy nagyon jó volt az elmúlt 15 év. Minden zenének, remixnek megvan a maga kis története, és mi együtt nagyon kreatívak vagyunk, ezért is jó a közös munka.
Albert: Gyakran mondjuk, hogy "ez egy varázslatos pillanat", és ezekből a pillanatokból minél többet akarunk átadni a zenéinken keresztül. Amikor elkezdünk egy új számon dolgozni, először mindig a fő dallammal kezdünk, vagy a vokállal, aztán ezekből elkészítünk egy csomó verziót, aztán kísérletezünk, ötletelünk, majd a fellépéseken leteszteljük a végeredményt. Van hogy nagyon olajozottan működnek a dolgok, de van hogy éveket dolgozunk egy egy felvételen, a dj-zés és a stúdiómunka is két külön dolog, nagyon változatos, talán emiatt vagyunk mindig ilyen frissek.

A 15 Years The Album című lemezetek óriási, megtudjátok mondani, hogy mi alapján kerültek fel a remixek erre az ikonikus albumra?
Albert: Az itt szereplő remixek mindegyike nagy kedvencünk, amiket imádunk játszani.
Kyau: Az albumon olyan előadók remixei szerepelnek mint például Mat Zo, Arty, a Stoneface & Terminal, a Tritonal vagy a Cosmic Gate, de pár saját átdolgozásunk is helyet kapott.

Rengeteg klasszikus darab szerepel a lemezen, és néhány új anyag is, ezek hogy kerültek rá?
Albert: Nem egy klasszikus értelembe vett remix albumot akartunk összehozni, így hallhatjuk 2011-ből az On The Way-t és a Night Like This-t is, valamint legújabb dalunkat a This Love-ot is.

Az évek során együtt dolgozhattatok olyan nagyágyúkkal mint az Above & Beyond vagy Paul van Dyk, milyen érzés ilyen lehetőséget kapni?
Albert: Szerencsére nem csak bulikon futunk velük össze, hanem személyesen is ismerjük őket. Paul volt az első, aki 2000-ben támogatott minket, megszámlálhatatlan alkalommal lehetőséget kaptunk tőle rádióműsorban való szereplésre. Ez még azelőtt volt, hogy nemzetközileg is elismertekké váltunk volna. Az Above & Beyond csapattal pedig jó barátságban vagyunk, és már többször is dolgozhattunk velük. Úgyhogy amikor lehetőségünk adódott az együttműködésre, mi egyszerre voltunk nyugodtak és izgatottak, szuper volt.
Kyau: Minden ilyen közös munka egy érdekes tapasztalat is egyben, hisz láthatjuk hogy a másik hogyan dolgozik. A különbség annyi, hogy egy ilyen munka jóval tovább tart mint amikor egyedül dolgozunk, rengeteg megszakítás és kommunikáció történik a gyártás során.



Kiadótoknál milyen megjelenések várnak a rajongókra 2012-ben?
Albert: Hamarosan érkezik egy új Stoneface & Terminal, valamint egy új Ronski Speed szám is. Ronski dalához egy óriási remixet is készítünk majd. A napokban jött ki a Two Worlds, ami egy Dennis Sheperd és Talla 2xlc kollab szülöttje.
Kyau: Természetesen mi is jelentkezünk pár új produkcióval még a nyár előtt, egy új énekessel Steven-nel már el is kezdtük a munkát, de egy női vokalistával is tervezünk egy közös számot. Végül de nem utolsósorban, amit már nagyon várunk, Marc Marberg barátunkkal is újra munkába állunk.

Rádióműsorotokhoz, az Euphonic Sessions-höz is csak gratulálni tudunk, egyre népszerűbb, mit gondoltok, mi a siker titka?
Albert: Minden hónapban egyszer jelentkezünk, és örülünk az egyre növekvő rajongótáborunknak. A műsor koncepciója nagyon egyszerű, olyan zenéket játszunk, amiket szeretünk. Nem számít ki az előadó, mi a kiadó. Szeretjük az ismeretlen művészek zenéit is, amiket máshol nem hallani.
Kyau: Azt akarjuk hogy egyedi és kiszámíthatatlan legyen a műsor. Számomra az Euphonic Sessions egyfajta Discovery Channel a trance és progresszív zenékből. Haha!

Több mint 15 éve az iparban vagytok, az évek során biztos ti is éreztétek a változást, amin a trance végigment, mi a véleményetek erről és hogyan írnátok le most a hangzásvilágotokat?
Kyau: Szerintünk nem olyan drámai a változás, ez egy régóta tartó folyamat. A legtöbb esetben csak a stílusok keveredéséről beszélhetünk. Nem is érdemes nagyon műfajok nevét emlegetni, zenéket bekategorizálni, ha valami jó az jó, mindegy milyen stílusú.

Olyan sokmindent megvalósítottatok az elmúlt 15 évben, milyenek a kilátások a jövőben?
Albert: Még mindig csak egy kis részét képezzük az edm világnak, így egyenlőre csak igyekszünk jól érezni magunkat.
Kyau: Ha a kreativitásunkból nem vesztünk, azt hiszem a jövő szebb lesz mint valaha. Lassan de biztosan, bölcs emberekké válunk! Haha...


0 hozzászólás:

 
Copyright © 2012 Music For Trance People. Üzemeltető: Blogger.