Új műfaj születőben?

A zene egy érdekes dolog, folyamatosan változik, fejlődik olyan irányba ahogy azt az épp aktuális trendek megkövetelik. Ez persze történhet jó, és történhet rossz irányba is. A megszámlálhatatlan műfajt, alágakat, olykor nehéz megkülönböztetni, hisz valamilyen szinten hatással vannak egymásra, ezáltal könnyedén összemosódhatnak a stílusok, lebomlanak a határok, amik néha új műfajok születését is jelenthetik. 

Már egy ideje mi is tapasztalhattuk, hogy kedvenc előadóink egy részének hangzásvilága bizony változóban van, zenéik a megszokottakhoz képest elektrósabb, house-osabb jegyekkel vannak felvértezve. Kicsit mintha az általunk favorizált trance a house-zal vegyülne, sokan úgy vélik ez akár könnyen jelentheti egy új műfaj megszületését is, ha jól emlékszem még Tiesto volt az, aki elsőként trouse-nak hívta ezt a hangzást.

Egyre több interjúban is olvasni, hogy valami változóban van, ez persze nem jelent feltétlenül rosszat, hisz új távlatok nyílhatnak meg, hatalmas zenei szabadságot élvezhetnek zenészeink, és annó az általunk olyannyira favorizált trance sem egyik napról a másikra jött létre, az is az elektronikus zenei műfajok keveredéséből született, legalábbis a nagykönyvben így van megírva.

Az hogy ezt a új divatot, hangzást, stílust, műfajt mennyire kell komolyan venni azt nem tudhatja senki, lehet egy underground műfaj ami mostanában nagyobb teret hódított, de lehet akár progresszív house-nak is nevezni, vagy trouse-nak.

De nem is ez a lényeg, hogy ezt hogy nevezzük, hanem hogy sok előadónál megfigyelhető, hogy zenéikben olykor tulságosan is erőltetik ezeket az elektrós jegyeket.
Erre talán legjobb példa Ferry Corsten legutóbbi munkái, de SvD, First State, a visszatérő G&D páros, és Markus is belekóstolt már ebbe, akinek Sleepwalker-jétől a mai napig kiráz a hideg.

Habár az imént felsorolt előadók ilyen irányú zenei elmozdulásában sok örömömet még nem leltem, én mégis azt mondom, aggódni egyelőre felesleges, idővel majdcsak kiforrja magát, hogy ez csak egy új divathullám, ami ideig óráig bekavar a trance-be, vagy esetleg a későbbiekben érdemes vele komolyabban is számolni.


0 hozzászólás:

 
Copyright © 2012 Music For Trance People. Üzemeltető: Blogger.